30 december 2014

Julgodis: Mandelbräck

Detta julgodis har varit den stora favoriten i min släkt de senaste åren så det kan verkligen rekommenderas! Smakar lite likt Daim och receptet kommer härifrån. På bilden ser man att jag på första satsen glömde pekannötterna uppepå vilket det funkar bra utan men är extra gott med.


2,5 dl sötmandlar (jag har kört på skalade, men funkar nog med oskalade också)
125 g smör
2,25 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver/vaniljsocker
1 krm salt
ca 50 g mjölkchoklad 
ca 1 dl pekannötter

Sätt ugnen på 175 grader. Bred ut mandlarna på en plåt och rosta dem i ca 10 min. Hacka chokladen och pekanötterna i småbitar, var för sig (inte blandat).

Rör ihop smör, socker, vanilj och salt i en kastrull på medelvärme tills smöret är smält och smeten kokat ihop sig och blivit mellanbrun. Rör snabbt ner mandlarna i smeten och bred ut den på plåten så platt som det går. Häll ut chokladen över smeten, vänta någon minut så den smälter och bred ut den jämnt. Strössla över pekannötterna och låt stelna, kan ta ett bra tag. Skär bräcken i bitar och förvara i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar